Sunnuntaina aamulla lähti kyytimme klo 9.30 hotellilta. Päivän oppaanamme toimi Simon, born and raised in Soweto, Johannesburg ja kulkuvälineenä minibussi eli paikallinen taxi. Ensin suuntaamme näköalapaikalle, josta saamme käsityksen koko kaupungista.

Liikenne on vasemmanpuoleinen ja keskellä tietä kulkee bussikaista, samaan tyyliin kuin Helsingissä ratikat. Myös pysäkit ovat keskikaistalla ja ovat kunnollisia rakenteita katoksineen ja seinineen. Kun valot vaihtuu vihreäksi, ei vielä ole kiire mihinkään. Simon osoittaa paria rakennusta ja niiden ikkunoissa olevia lautoja. Kertoo, että jos rakennus ei ole enää käytössä, se pitää "sulkea" laudoituksin building highjackereiden takia. Nämä ovat siis ihmisiä, jotka ottavat tyhjät rakennukset luvatta käyttöönsä ja jokainen voi kuvitella, mitä niille taloille sitten käy..

Ensimmäiseksi suuntaamme siis rakennukseen, jossa pääsemme hissillä 50. kerrokseen. Sieltä on näkymät kaupungin jokaiseen suuntaan ja saamme ihastella Johannesburgia kokonaisuudessaan. Kaupunki on rakennettu melko järjestelmällisesti. Tiet ovat pääosin luotisuoria ja korttelimaisia. Kauempana näkyy vuorentynkää ja kaivoskukkuloita. Kultaahan täältä siis löytyy. Ja paljon.

Jatkamme Soweton alueelle. Simon näyttää meille tästä pahamaineisesta kaupunginosasta kolme eri osiota; rikkaat, keskituloiset ja köyhät. Rikkaimpien alue muistuttaa naapurustoa Usassa sillä poikkeuksella, että tontit ovat pieniä. Suurimmassa osassa taloja on julkisivuna tiili, jota kutsutaan termillä face brick. Se on siis vain talon julkisivu ja sitä käytetään sen helppohoitoisuuden vuoksi - ei tarvitse olla koko ajan maalamassa julkisivua siistimmäksi. Keskiluokan alue on muuten samanlainen kuin rikkaiden, mutta talot ovat vähän ränsistyneempiä ja huonokuntoisempia. Hökkelin tyylisiä asumuksia alkaa myös näkyä enemmän. Täällä teemme pienen kävelyn alueella olevan torin tyyppisen ympäri ja tutustumme paikallisiin myytäviin "lääkkeisiin". Yksi oli nimeltään wake up the bull, joka on siis miehille tarkoitettu. If you know what I mean ;)

Köyhintä aluetta emme nähneet kovin tarkasti eikä turvallisuuden takia varmaan oikein kannattanutkaan. Moni oli alueella humalassa, ei heillä ole juuri muuta tekemistä. Yksi naisporukka huitoi autollemme, että menkää pois, mikäli oikein ymmärsin. Alue koostui pelkästään eritasoisista hökkeleistä. Täältä suuntasimme Mandelan talolle.

Mandela asui talossaan siihen asti, kunnes hänet vangittiin ja hän tuli suoraan takaisin, kun hänet vapautettiin. Silloin hänestä oli tosin tullut jo niin suuri julkkis, ettei hän viipynyt talossaan kuin 15 päivää. Liikaa haastattelijoita. Asia, joka mainitaan harvemmin on, että Mandela oli isokokoinen mies. Kuvassa hän on normaalikokoisen ikkunan edessä, vaikka miehen koon takia ikkuna vaikuttaa pieneltä. (teknisistä syistä kuvat tulevat myöhemmin)

Jatkoimme talokierroksen jälkeen samaa katua alaspäin ja menimme lounaalle buffet-ravintolaan. Taustalla esiintyi 10-henkinen poikabändi, joka lauloi rytmikkäitä lauluja sekä balladeja. Ruokailun jälkeen kävelimme katua muutaman metrin eteenpäin ja vilkaisimme Desmond Tutun talon oven. Tämähän on siis maailman ainoa katu, jonka kasvateista kaksi on saanut Nobelin palkinnon.

Kulttuurikierrokseemme mahtui vielä valtava Apartheid museo. Nimensä mukaan sen sisältö kertoo apartheid taipaleesta. Kyseisen ajan hengessä on kaikkien pääsyliput randomisti joko valkoisille tai ei-valkoisille. Sisäänkäynnissä on noudatettava tätä sinulle arvottua rotua. Simon vei meidät ensimmäisenä katsomaan museossa pyörivän videon, joka kertoo 80-luvun tapahtumista Etelä-Afrikassa. Video oli todella vaikuttava ja mieleenpainuva. Mandela sijoittuu vahvasti tähän aikakauteen ja museossa onkin oma osionsa pelkästään Mandelan historiasta. Museon jälkeen suuntasimme takaisin hotellille.

Jäi edellisestä kirjelmästä mainitsematta, että toistaiseksi meidän ryhmänvetäjä on Marlon, joka työskentelee saskissa Kaakkois-Aasian koordinaattorina. Hän on flippiiniläinen ja tuli Etelä-Afrikkaan samalla lennolla kuin kolme muuta filippiinoa. Maanantaina joukkoomme liittyy vielä Simiao, joka on saskin koordinaattori Eteläisessä Afrikassa. Hän on ryhmämme virallisempi johtaja, koska tuntee alueet parhaiten.